Hajónapló: Baba a fedélzeten in English

     2019.10.14 - 2019.12.31                                   ««   1/5 oldal   »»

Ugrás oldalra:12345

 

Hármasban
Jaj, a szüleim megint hajót felújítanak!
Harmad magunkkal, újszülött matróz lánnyal tértünk vissza Malajziába a katamarán és a Rotor fedélzetére. Johanna két hónapos és már van egy kis hajós tapasztalata. Sok munka vár ránk míg a hajókat, régit és újat vízre tudjuk rakni.

A szakértő szerint a katamaránon az összes csapot cserélni kell, ehhez Új-Zélandról hoztuk az alkatrészeket. Ezen kívül kisebb javítást kell eszközülnünk a sverten és a csavartengelyeket cserélni kell, az algagátlásról nem is beszélve.

A Rotor pedig lecsupaszítva áll a parton. Emlékeztetőül: felöltöztetjük, kabin festés és tartály epoxizás vár rá.

Rotorkát sem ártana kicsit kijavítani és újrafesteni, mert a csónakunkon is vannak kisebb leverések, repedések.


16. nap, 2019.10.29. Kedd, A felesleges dolgok eladósorba kerültek

Az új hajóhoz jött RIB gumicsónakot sikerült eladnunk egy helyi maláj párnak, akik most kezdtek el hajózni. Nem gyakori hogy a helyiek yachtot vesznek. Amikor a kikötőben a hajójukat csiszolták mindenki azt hitte hogy ők csak munkások valaki másnak a hajóján. Calusához jött egy soha nem használt vízkészítő. Kicsit gondolkodtunk rajta, hogy megtartsuk-e de aztán győzött a józan ész. Eddig sem volt rá szükségünk és jobb nem időt tölteni a beépítésével, karbantartásával majd pár év múlva a kidobásával és a lyukak betömésével. Meghírdettük a dél-kelet ázsiai hajósok Facebook csoportjában és még aznap jelentkezett rá valaki. Kérte, hogy vigyük el neki Kuah-ba, Langkawi fővárosába. Nem baj gondoltuk, Johannának lassan aktuálissá válnak a 3 hónapos oltásai, azt is le kell beszélnünk az orvossal, ezért autót béreltünk és a vízkészítővel együtt elautóztunk Kuah-ba.
Idős bácsi vette meg a vízkészítőt, a Szuezi-csatornán készül átkelni és a térségbeli háborús állapotok miatt tartott tőle hogy nem fog tudni kikötni és vizet vételezni. Kellett neki segítség, hogy a horgonyon álló hajójára fel tudja rakni a vízkészítőt. Csak egy órát csúsztunk, de még így is volt időnk bevásárolni a Trillion áruházban. A Billion után ez a másik legnagyobb bevásárló centrum. Élelmiszerektől kezdve babaruhákig mindent árul. Még egy babakocsit is tudtunk venni Johannának.

A felesleges dolgok eladósorba kerülnek, hogy helyükre új dolgok jöhessenek. Legalábbis átmenetileg.


17. nap, 2019.10.30. Szerda, Összerohadt csapok

Már az előző tulajdonos eltörte az egyik csapot, amikor a hajót a vízből kivettük a szakértői vizsgálathoz. A szakértői vélemény szerint az összes csap galvanikusan korrodált, cserére szorul. Az egyik csapot finoman megütöttük és eltört. Igaza volt! Nem sok kellett ahhoz, hogy az egyik út során megteljen a hajó vízzel. Persze el nem süllyedt volna, ez egy katamarán, nincs az aljára erősítve egy 5 tonnás tőkesúly. Most az összes csapot vagy cseréljük vagy megszüntetjük..


19. nap, 2019.11.01. Péntek, Baba tápok ázsiában

Mint sok minden mást ezeket is hamisítják. Online rendeltünk egy ausztrál gyártmányt, de ami jött elég furcsán nézett ki. Hiányzott az aljáról a QR kód amivel az eredetiségét lehetne ellenőrizni. Felvettük a kapcsolatot a gyártóval és pár levélváltás után kiderült hogy eredeti (Malájziában még nincs vonalkód). Amúgy jó pénzért el lehet adni az üres dobozokat, élelmes vállalkozók újratöltik és a hamis terméket piacra dobják. Durva.

Közben próbáljuk kivenni a csavartengelyeket a hajóból. Az állás egyelőre katamarán:Géza 2:0..


21. nap, 2019.11.03. Vasárnap, Sikerült kivenni a csavartengelyeket

A csavartengelyeket azért kell kivennünk mert a bal oldalon a csövet, amiben a tengely fut valaki hozzá nem értő módon javította és nem fut egyben a tengellyel. Azt csak később vettük észre hogy a propeller meg lötyög, nem jó a tengely kúpossága. Csoda, hogy nem szakadt le az előző tulajnak. A bal csavartengelyt meg azért kell kiszednünk mert még korábban kötél csavarodott rá és elgörbült.

Érdekesség hogy korábban a fix propellereket a tulaj lecserélte önbeálló (VarioProp) csavarokra amikhez új tengelyt is gyártatott. Furcsa, hogy nem illeszkedik a tengelyre, ugyanaz a cég gyártotta.

Már napok óta szenvedtünk a csavartengelyek kiszedésével, a váltó oldali agy nem akar lejönni róluk. Még szerszámot is gyártattunk hozzá, egy lehúzót és vettünk egy 4kg-os kalapácsot. Mire minden szerszámot beszereztünk és éppen nekiálltunk volna a küzdelemnek pukkant egyet az agy és leugrott a csavartengelyről. Csavartengelyek : Géza 0 : 2


22. nap, 2019.11.04. Hétfő, Leadtuk a csavartengelyeket gyártásra

A hajóhoz még megvoltak a régi propellerek. Azt találtuk ki, hogy ezeket is megtartjuk a régi csavartengelyekhez tartaléknak. Az új csavartengelyeket pedig az önbeálló propellerekhez állítatjuk be. Elég nagy a rizikója, hogy mi is felcsavarunk egy kötelet a sok ázsiai halászhálónak köszönhetően.
Az új csavartengely Malájziában jóval olcsóbb, mint Új-Zélandon (kb egyhatoda), ezért az újragyártáson nem sokat gondolkoztunk. Csak az a baj, hogy egy hétig szabin vannak a hajó üzemben, ezért csak november 20-ra vállalták a munkát. Jobb későn, mint soha....


24. nap, 2019.11.06. Szerda, Az új csapok beszerelése

A csapok sorban kerülnek a helyükre. A négyből két fürdőszobát kiiktattunk, mert nincs rá szükségünk és csak felesleges nyílás a hajón. Így összesen 10 csapot cserélünk és 2 lyukat tömünk..


32. nap, 2019.11.14. Csütörtök, Esztergályos sztori

Gyártatni akartunk egy tengelyt mintának hogy újra tudjuk gyártani a bal csavartengely házát. Az esztergályos mára igérte, de telefonon egy héttel a rendelés leadása után, az utolsó pillanatban közölte, hogy nincs anyaga és amúgy is szabadságra megy pár óra múlva. Azért még egy 37 mm-es műanyag tengely darab esztergályozását kikönyörögtük. Ott hagyta a bolt előtti dzsumbujban, este mentünk érte. Persze nem stimmelt a méret, csak levágott a polcról egy 36-os tengelyt ami nekünk kicsi. Na, szabi után újra próbálkozunk..


33. nap, 2019.11.15. Péntek, Rotorka hibáinak kijavítása

Megcsiszoltuk a csónak alját és kijavítottuk a kisebb hibákat rajta..

 
Folytatás a következő oldalon...
Ugrás oldalra:12345

 
Látogatók ezen az oldalon 2009.04.13. óta:   4365771