Hajónapló: Baba a fedélzeten in English

     2019.10.14 - 2019.12.31                                   ««   1/1 oldal   ««

Harmad magunkkal, újszülött matróz lánnyal tértünk vissza Malajziába a katamarán és a Rotor fedélzetére. Johanna két hónapos és már van egy kis hajós tapasztalata. Sok munka vár ránk míg a hajókat, régit és újat vízre tudjuk rakni.
A szakértő szerint a katamaránon az összes csapot cserélni kell, ehhez Új-Zélandról hoztuk az alkatrészeket. Ezen kívül kisebb javítást kell eszközülnünk a sverten és a csavartengelyeket cserélni kell, az algagátlásról nem is beszélve.
A Rotor pedig lecsupaszítva áll a parton. Emlékeztetőül: felöltöztetjük, kabin festés és tartály epoxizás vár rá. Rotorkát sem ártana újrafesteni.


16. nap, 2019.10.29. Kedd, A felesleges dolgok eladósorba kerültek

A hajóhoz jött felfújható gumicsónakot sikerült eladnunk egy helyi maláj párnak, akik most kezdtek el hajózni. A soha nem használt vízkészítő is eladósorba került. Ezt egy idősebb hajós vette meg Kuah-ban.

Már az előző nap letárgyaltuk az eladási árat. A hajós csak azt kérte, hogy vigyük el neki Kuah-ba. Nem baj gondoltuk, Johannának lassan aktuálissá válnak a 3 hónapos oltásai, azt is le kell beszélnünk az orvossal, ezért autót béreltünk és a vízkészítővel együtt elautóztunk Kuah-ba (Langkawi fővárosa).
A hajós azt kérte, hogy segítsünk feladni a hajójára. Ez nem volt a programunk része, de azért segítettünk. Csak egy órát csúsztunk a programban, de még így is volt időnk bevásárolni a Trillion áruházban. A Billion után ez a másik legnagyobb bevásárló centrum. Élelmiszerektől kezdve babaruhákig mindent árul. Még egy babakocsit is tudtunk venni Johannának.

A felesleges dolgok eladósorba kerülnek, hogy helyükre új dolgok jöhessenek. Legalábbis átmenetileg.


17. nap, 2019.10.30. Szerda, Összerohadt csapok

Már az előző tulajdonos eltörte az egyik csapot, amikor szakértették a hajót. A szakértői vélemény szerint az összes csap rossz állapotban van. Az egyik csapot finoman megütöttük és eltört. Nem sok kellett ahhoz, hogy az egyik út során megteljen a hajó vízzel. Most az összes csapot vagy cseréljük, vagy betömjük a nyílást..


19. nap, 2019.11.01. Péntek, Baba tápok ázsiában

Mint sok minden mást ezeket is hamisítják. Ezért a gyártóhoz fordultunk, hogy ellenőrizze a vásárolt termékeink eredetiségét.

Közben próbáljuk kivenni a csavartengelyeket a hajóból. Az állás egyelőre katamarán:Géza 1:0..


21. nap, 2019.11.03. Vasárnap, Sikerült kivenni a csavartengelyeket

A jobb csavartengelyre kötél csavarodott és elgörbült. A bal csavartengely kúpossága nem jó, nem illeszkedik a propellerhez. A hajó történetében lecserélték a fix propellereket önbeállóra, de úgy tűnik a csavartengelyt nem állították hozzá. Már napok óta szenvedtünk a csavartengelyek kiszedésével, mert újra akarjuk gyártatni. Még szerszámot is gyártattunk hozzá, egy lehúzót és vettünk egy 4kg-os kalapácsot. Bár az előző napokban annyit feszítgettük, hogy nem is kellettek ezek az eszközök, egyszer csak engedett és kinn volt.
A bal csavartengely házát is újra kell gyártatnunk, mert görbe, ezt korábban valaki rosszul javította.


22. nap, 2019.11.04. Hétfő, Leadtuk a csavartengelyeket gyártásra

A hajóhoz még megvoltak a régi propellerek. Azt találtuk ki, hogy ezeket is megtartjuk a régi csavartengelyekhez tartaléknak. Az új csavartengelyeket pedig az önbeálló propellerekhez állítatjuk be. Elég nagy a rizikója, hogy mi is felcsavarunk egy kötelet a sok ázsiai halászhálónak köszönhetően.
Az új csavartengely Malájziában jóval olcsóbb, mint Új-Zélandon (kb egyhatoda), ezért az újragyártáson nem sokat gondolkoztunk. Csak az a baj, hogy egy hétig szabin vannak a hajó üzemben, ezért csak november 20-ra vállalták a munkát. Jobb későn, mint soha....


24. nap, 2019.11.06. Szerda, Az új csapok beszerelése

A csapok sorban kerülnek a helyükre. A négyből két fürdőszobát kiiktattunk, mert nincs rá szükségünk és csak felesleges nyílás a hajón. Így összesen 10 csapot cserélünk és 2 lyukat tömünk..


32. nap, 2019.11.14. Csütörtök, Esztergályos sztori

.


33. nap, 2019.11.15. Péntek, Rotorka átfestése

.

Látogatók ezen az oldalon 2009.04.13. óta:   2871194