Hajónapló: Maldív-Chagos in English

     2024.05.13 - -0001.11.30                                   »»   2/2 oldal   ««

Ugrás oldalra:12

 
...folytatás az előző oldalról

9. nap, 2024.05.21. , Zenés műsor a Rotormacs-on

Már csak két hajó maradt a horgonyzóhelyen egy dél-afrikai és egy angol. Áthívtuk őket egy esti zenés műsorra.


10. nap, 2024.05.22. , Chagos egy különleges hely

Chagos egy különleges hely, az állatok nem félnek az embertől, mert itt senki nem bántja őket. Rengeteg madár van például piros lábú szula madár, fregatt madarak, csérek és még kukorékoló kakasok is, melyet a korábbi telepesek hoztak be. A szulák itt fészkelnek a fákon nagy zajt csapnak és a kis szulák nagyon aranyosak és pelyhesek. A kókuszrákok hatalmasra nőnek itt a szigeten, ezeket Francia Polinéziában láttuk utoljára. Azt is megtudtuk, hogy ezek a rákok, a korai életszakaszukat remeterákként töltik. A rákok is és a polipok is védettek itt, nem lehet őket kifogni. Különleges fák is vannak a szigeten például az éjszaka virágzó fa (Johanna kedvence), melynek olyan erős az illata este, mint a jázminnak. Az egyik szigeten teknősök is fészkelnek.


11. nap, 2024.05.23. , Csodálatosak a korallok

A víz alatti élővilág is különleges. A korallok többsége ép és színes. Valószínűleg azért mert itt a víz hőmérséklete is körülbelül 4 fokkal hidegebb, mint a Maldívon. Elő is vettük a neoprén ruhákat, már csak azért is mert már két hajóstársunkat is csípte meg medúza (azt mondták a portugál gálya volt, de mi nem láttunk egyet sem). Szerencsére minket egy sem csípett meg. A halászhajók nem jöhetnek a térségbe, de az ide érkező hajók foghatnak halat (3 napnyi adag lehet a hűtőben; szigonnyal nem lehet és búvárkodni sem lehet). A kifogott halakról naplót kell vezetni, és el kell küldeni, miután elhagytuk a szigetcsoportot. Vannak védett más védett állatok is, például a szomszédaink láttak porcupine ráját. Több cápa faj is van, a hajónk körül vagy a fekete hátú cápa vagy a fehér körözött. Mi minden nap sznorkeleztünk, amikor az idő megengedte, mert olyan csodálatosan szép a víz alatti élővilág és még egy hajóroncsot is meg lehet nézni a víz alatt is és a parton is van egy.


12. nap, 2024.05.24. , Sznorkel és szerelés

Sznorkelezünk és a külmotort is megragasztottuk. Az egyik csörlőt is szétszedtük és kitisztítottuk, mert már nehezen járt.


13. nap, 2024.05.25. , Egy kis történet Chagos-ról

Teknős a hajó mellett, sérült a páncélja
Megszáradt a külmotort ragasztása, mehet a vízre.

A Chagos-szigeteket az 1700-as évektől a chagoszi munkások lakták, akiket a franciák hoztak ezekre a szigetekre Afrikából és Indiából. Egy amerikai bázist építettek ide, ezért az angolok kitelepítették a munkásokat. A kis szigeten, amit ma bejártunk, még láthatóak az egykori telepesek házainak romjai és egy temetőhöz is elvezet az út az egykori településtől.

Van egy tűzrakó hely a régi településnél. A régi település is érdekes látvány. Van egy temető a falutól jobbra (felszalagozott fák vezetnek el odáig).

A szemünk rajta van egy újabb kialakuló ciklonon.


14. nap, 2024.05.26. , Áthorgonyoztunk és teszteltük a propellert

Ebéd után átálltunk a sekélyes horgonyzóhelyre, miközben teszteltük a propellert, ahol a tengeri élővilág a hajó alatt tisztán kirajzolódik: halak, tintahalak, cápák úsznak a hajó körül a vízben. Este halvacsorával és palacsintával vártuk a mellettünk horgonyzó egyetlen angol hajót, akiket a Rebak szigetről, Malájziából ismertünk.


15. nap, 2024.05.27. , Viszlát Chagos!

Sznorkeleztünk, vízisportoltunk (dinghy board), pecáztunk és a természetet jártuk. A partról azonban semmit nem lehet összeszedni, elhozni!

Köszönjük a halakat és a csodás természeti látnivalókat..

Ugrás oldalra:12

 
Látogatók ezen az oldalon 2009.04.13. óta:   5087199