Hajónapló: Thailand 2023 in English

     2023.01.26 - -0001.11.30                                   ««   1/6 oldal   »»

Ugrás oldalra:123456

 

Miután 25-én kijelentkeztünk Malájziából 7 napunk volt megérkezni Thaiföldre. Ennyit engedélyeznek a Thaiföldi bevándorlási hivatal kiírása szerint, különben pénzbüntetést kell fizetni, de nálunk nem vették olyan szigorúan (8 napra érkeztünk meg). Tervünk az volt, hogy idén Phuket nyugati partját és a tőle északra fekvő szigeteket fedezzük fel..


2. nap, 2023.01.27. , Koh Lipe

Koh Lipe - Johanna először sznorkelezik a tengerben.

Johanna biztonsággal megtanult úszni a Rebak marina medencéjében Langkawin. Langkawi kicsit iszapos öblei után átutazunk Thaiföldre, ahol kristálytiszta a víz. A tenger élővilága elbűvölő itt. Korallok, polipok, színes tengeri halak, karácsonyfa korallok, óriáskagylók és még sok minden mással találkozott háromévesünk a tenger mélyén. Ez a kezdők szerencséje.
Ráadásul összefutottunk angol hajós barátainkkal, akik három gyermekkel járják a világot (a legkisebb egyidős Johannával).

Kimentünk a partra, ahol egy háromkerekű motoros riksával átvittek minket a sziget buli negyedébe, a keleti partra (a Sunset beach-nél horgonyoztunk, a nyugati partnál). Micsoda forgatag volt itt Langkawi után! Most már tudjuk, hol vannak a turisták. Az utca tele volt éttermekkel, árusokkal, turistákkal, kutyákkal és még ki tudja mi mindennel, csak úgy sodort minket az áradat. Vettünk egy telefon kártyát és beültünk kedvenc éttermünkbe a Papaya Mamába egy massaman curry-re.
Amikor visszaértünk a hajóra, észrevettük, hogy a hátsó slag lelőtte a csapot és elfolyt az egyik tartályunk vize (400 liter víz veszett kárba). Most spórolhatunk kicsit a vízzel, de nem éreztük tragédiának, mert úgy goindoltuk, hogy Phuket-re érkezve úgyis fel kell tölteni a tartályokat. Mindenesetre megfogadtuk, hogy elektromosan zárjuk a szivattyút a kapcsolónál, hogy a másik tartályunk ki ne ürüljön (az is 400 literes).


3. nap, 2023.01.28. , Koh Lipe sznorkelezés

Továbbra is sznorkelezünk Koh Lipe szigeteinél. Hiába a gyönyörű tenger alatti világ, tovább kellett indulnunk, mert bele kell férnünk a bevándorlási hivatal egy hét engedélyezett utazási periódusába.

Átálltunk egy másik horgonyzó helyre a kora reggeli induláshoz. .


4. nap, 2023.01.29. , Koh Mook

A reggeli 6.40-es induláskor kimotorztunk koh Lipe szigetei mögül. Gondoltuk, hogy majd útközben reggelizünk, de olyan erős szembehullámzást kaptunk, hogy a reggeli nem volt zökkenőmentes (kedvenc kávés bögrénk látta a kárát). A katamaránnal való utazás, kicsit ellustít bennünket, mert az egy testű hajón mindent el kell pakolni indulás előtt, itt viszont általában nem potyognak le a dolgok az asztalról. A szárazföld csak 40 km tőlünk és ezen a szakaszon erősen lehet érezni a szárazföldi hatást, ezért jöttek a hullámok. Megállapítottuk, hogy ilyen sós még nem is volt a fedélzetünk.
Amikor gyengült a szél, maradt a hullámzás. Kicsit hasonlítottuk az egy testűt a kettővel. A Rotorról ilyenkor már le kellett volna venni a vitorlákat, mert kirázta volna a szelet belőle a hullámzás. A katamaránnal a gyengülő szélben is 3-3.5-tel haladtunk a 6 csomó körüli szembe szélben és közben elkészítettük a könnyű ebédet (gyors tészta és mirelit borsó). Ebéd után beindítottuk a jobb motort, mely körülbelül plusz 2 csomót adott a sebességünkhöz (egy motor kb 2 litert fogyaszt). Borús időben érkeztünk meg Koh Mook-ra, ahol ledobtuk a horgonyunk egy impozáns sziklához, mely egy hong. A dagály elég magas volt, és csíptek az apró medúzák, hogy beússzunk a barlangba (mi még bírtuk volna, de Johanna biztos nem jött volna be így a vízbe, ugyanis a kicsi csípések rövid ideig ugyan, de elég fájdalmasak), ezért úgy döntöttünk, hogy megvárjuk a következő napi apályt és bemegyünk csónakkal a barlangba. A barlang helyett kimentünk szaladgálni a hajó előtt levő homokos starndra.


5. nap, 2023.01.30. , Hong - Koh Mook és Koh Lanta

Reggel az apállyal beeveztünk a hong-ba (barlang, mely egy hegy belsejébe vezet). Mesés látvány tárult elénk, amikor kijutottunk a barlangból. Egy strand körbevéve sziklákkal. Egy hegy belsejében voltunk, melynek egykor beszakadt a teteje. Ezen kívül a régi kalózok is ide hozták a kincseiket. Vajon hol lehetnek? Johanna ezen a történeten annyira fellelkesült, hogy kincset kellett keresnünk vele utána. A hongászás után áthajóztunk Koh Lantára (9.30-kor indultunk). Felhős volt az ég és hűvös volt egy kicsit. A 13 csomós ézsakkeleti szélben majdnem 6 csomóval mentünk, majd mikor keletiesedett és erősödött a szél a 8 csomót is elértük, közel a szárazföld (szárazföldi hatás). Ebédre mangós csirkét készítettünk és ragacsos mangós rizst utána desszertnek. Fél egykor dobtunk hogonyt Koh Lanta szogeténél. Kimentünk vacsorázni a szigetre, ahol tűz shpw-val szórakoztattak minket. Johanna úgy fázott az esti szélben, hogy vettünk neki egy felnőtt pólót a bárban. Tetszett neki, mert olyan volt, mint egy hosszú ruha rajta.


6. nap, 2023.01.31. , Krabi szigete

Fél kilenckor arrébb horgonyoztunk, amjd fél tizenkettőkor indultunk tovább. Induláskor a jobb motor nem akart elindulni, de csak egy kis kontakt hiba volt. Csak egy kicsit sütött a nap, de többnyire felhős volt az ég. A szél változékony volt (10 és 20 csomó között változott és keletiről déliesedtt, majd északeletiesedett) és folyamatosan dolgoztatott minket először teljes vitorlázattal haladtunk, majd reffeltük a fővitorlát és végül a génoát is. Jól tettük, mert végül megjöttek a 27 csomós befúvások is. Este negyed hétkor érkeztünk Krabira. .


7. nap, 2023.02.01. , Krabi - Loh Palai

Délelőtt Krabi szigetén néztünk kicsit körül, majd ettünk egy indiai ebédet az egyik étterembe. Ez az öböl turistás és éttermek és butikok sorakoznak a tengerparton. Végre kisütött a nap is. Csak déltán háromkor indultunk tovább és Loh Palai-ig jutottunk. .


8. nap, 2023.02.02. , Bejelentkezés Phuketen

Már 8 előtt elindultunk, hogy be tudjunk jelentkezni Phuketen és 11-kor dobtunk horgonyt Phuket szigetén. Végigjártuk a hivatalokat (Kapitányság, bevándorlási hivatal és vámosok). Megkaptuk a 60 napos vízumot, amit hosszabbíthatunk még egy hónappal. Az ember általában 30 napot kap, amit még egyszer hosszabbíthat 30 nappal, de mi Langkawin ügynököt használtunk, aki a Penangba előre megkérte a 60 napos vízumunkat (csak az útlevelet kellett neki odaadnunk). Surin megbízható, már ismertük őt régről.

Ezután átálltunk az Ao Yon -öbölbe. .


9. nap, 2023.02.03. , Betegség

Reggel Géza fejfájással ébredt. Nem fájt a torka, nem folyt az orra, csak úgy érezte, hogy minden porcikája fáj. Kétségtelen valamilyen vírus. Először Covid-ra gondoltunk, de a Covid tesztje negatív lett. Azzal viccelődött, hogy biztos dengue-láza van. .

 
Folytatás a következő oldalon...
Ugrás oldalra:123456

 
Látogatók ezen az oldalon 2009.04.13. óta:   5087165