Vendégkönyv in English


Látógatóim írták...

Nagy öröm volna számomra, ha Te is írnál a vendégkönyvembe. Kattints ide!

dio (dio007 at freemail dot hu)2007. November 27. - 07:39
Hello!

Mi 2 hete voltunk Uj-Zealandon, feltetlenul probald ki az Amerika kupas vitorlasokat, felejthetetlen.
hobe2007. November 23. - 03:03
Gratulalok a tenger ordogeinek! Van valami telefonos elerhetosegetek? 021 392 188 az enyem, ha esetleg mar nem lenne meg.
Gombás Sándor(GEMINI) (sandor at gombas dot hu)2007. November 22. - 14:49
sziasztok ROTORÉK!!!

hát sok mindent nem lehet írni, csak gratulálni ahoz, amit megcsináltatok! Túl vagytok a világ felén, remélem a másik fele is ilyen szerencsés lesz! Mi szurkolunk!

Remélem a viharos szezont gond nélkül veszitek, és bejárjátok ( helyettünk is) a \"két-szigetet\", és elmesélitek, hogy mi is ott érezhessük magunkat!

GRATULA, ÉS TOVÁBBI JÓ SZELET TENGERÉSZEK!
Borbély Ferenc (borbely dot ferenc at t-email dot hu)2007. November 20. - 16:31
Kedves Géza!
Ha megérkeztetek, légyszíves küldj nekem egy telefonszámot, amin a rádióból fel tudlak hívni. Időpontot pedig e-mailon egyeztetünk. Ha vannak olyan kérdések amiről szívesen beszélnél, azokat is kérem.
További jó utat kívánok Nektek.
Borbély Feri
Doki (doki at doki dot hu)2007. November 02. - 19:44
Modern kalózok
Írta: Peter Gwin
Fényképezte: John Stanmeyer
Teherhajókra és értékes szállítmányukra áhítozó tengeri martalócok tartják rettegésben a Szingapúr felé vezető Malaka-szorost, ahol a világ vízi áruforgalmának egyötöde, a nyersolajforgalom egyharmada halad át.
„Érzem a tenger illatát.” Szó ami szó, elég valószínűtlen kijelentés, már amennyiben egy rab szájából hangzik el, a helyszín pedig egy észak-malajziai börtön hangszigetelt cellája, légvonalban is több kilométerre a tengerparttól. Ami engem illet, ebben a meszelt falú, nyirkos fogdában egyebet sem érzek, csak a felmosáshoz használt fertőtlenítőszer szúrós szalmiákszagát.

Nem is tudom, mit higgyek el abból, amit ez a pasas állít. Hol ártatlannak vallja magát, hol beismeri, hogy bűnöző. Hol azt mondja, három gyereke van, máskor meg négyről magyaráz. Útlevele szerint Johan Ariffinnek hívják, de a maláj hatóságok szerint aligha ez a valódi neve. Az adatlapja szerint 44 éves (ez speciel hihetőnek tűnik, tekintve hogy fekete haját már ősz csíkok szántják), lakhelye Batam, az egyik indonéz sziget Szingapúrtól délre. Az effélék közül sok az odavalósi, jegyzi meg az egyik őr.

Fogvatartói tehát nem tudhatják bizonyosan, ki is ez a fickó valójában. Ám hogy miféle, azt pontosan tudják: lanun. Tolmácsom siet elmagyarázni, hogy ennek a szónak nincs angol megfelelője, olyan sok jelentése lett az idők során. A sommás és tényszerű válasz mindenesetre az, hogy emberünk – kalóz.

Ariffint és kilenc bűntársát a maláj tengeri rendőrség csípte nyakon, miután elraboltak egy tartályhajót 6350 tonna, azaz mintegy hárommillió dollár értékű dízelolajjal a rakterében. Akciójukat (a 2005-ben bejelentett számtalan kalóztámadás egyikét) a Maláj-félsziget és Szumátra között húzódó, délen Szingapúrnál végződő, 804 kilométer hosszú Malaka-szorosban hajtották végre. Az óceánnak ez a keskeny, igézően szép szalagja, minthogy közvetlen átjárást teremt India és Kína között, a fűszer, a gumi, a mahagóni és az ón kereskedelmének évszázadok óta fontos vízi útja.

Az első betelepülők kétéltű életmódra rendezkedtek be, falvaikat a víz fölé építették. Halászatra, kereskedésre és vízi harcra tervezett, különlegesen könnyű és jól irányítható bárkáikkal sokan kalózkodásba fogtak: kifosztották a vizeikre merészkedő idegen hajókat. Villámgyors rajtaütéseket hajtottak végre, a zsákmánnyal pedig visszavonultak erődített falvaikba. Az idők során tömérdek aranyat, drágakövet, ópiumot és rabszolgát szereztek; az így összeharácsolt pénz a szumátrai és a maláj partvidék zömét uraló szultánságokat gazdagította.

A földúlt hajók tengerészeitől ránk maradt feljegyzések híven lefestik az átélt borzalmakat. Egy 19. századi írás például James Ross brit hajóskapitány szörnyű sorsát beszéli el, akiről azt hitték a tengeri banditák, hogy ládányi ezüstpénzt rejteget. Rossnak először végig kellett néznie, amint kisfiát egy vasmacskához kötözik és a vízbe ölik. Ezután maga a kapitány következett: kínzását úgy kezdték, hogy ízenként levagdosták az ujjait.

A teljes cikket a National Geographic Magazin októberi számában olvashatja el.
Nagy Erszsébet Bözse (nerzsebette at freemail dot hu)2007. September 23. - 08:33
Isten éltessen Gézukám szülinapodon.
Minden jót kívánok Nektek Bözse
zsani2007. September 16. - 18:38
engem érdekelnek az ilyenek
Baksa Róbert (baksa dot robert at syncnet dot hu)2007. September 03. - 15:50
Sziaztok a Rotoron!

Tudom messze van Áron tőletek, de tőlünk még annyira.
Az oldala nem frissül, ezért titeket kérdezlek, tudtok-e róla vmit, Nuku Hiva óta...

Jó szelet és rengeteg élményt még nektek.

Robi
Öreg (e dot barany at chello dot hu)2007. August 11. - 13:20
Szevasztok!
Áron 08.09-én horgonyt dobott Nuku Hiván! Jól jött ő is, most sok a javítani valója.
Írjatok sokat az atollokról, meg az ott élő emberekről, a cápák között úszkálásról, meg ...mindenről!!!
Csá:
Öreg.
Öreg (e dot barany at chello dot hu)2007. August 08. - 23:45
Szia Éva és Géza!
Keresem a térképen Raroia bejáratát, valóban csak egyet találok, de az észak-nyugati oldalon, kevéssel a reptér kifutója alatt. Ezen mentetek hát be? Elég félelmetes lehetett a leírásotok szerint...
Várjuk nagyon a képeket!!!
Öreg
Nagyi2007. July 24. - 22:32
Itt vagyok szüleidnél és olvasom a kalandjaitokat. Szegény rotorka. Drukkolunk, hogy meglegyen. Holnap megyünk Zalába. Vigyázzatok magatokra és főzzetek finomakat. Sokszor gondolok rátok. Sok csók. Nagyi
MarikaH (marika98 at shaw dot ca)2007. July 23. - 05:57
Olvasom, hogy Rotorka elveszett, de bizom benne Aron meg fogja talalni..........
aniko (aniko at vestar dot hu)2007. July 20. - 09:46
Az érdeklődőknek üzenem:Gézáék jól vannak, még Fatu Hiván vannak. Nehézkes a rádióterjedés, ezért nem nagyon tudnak emailt küldeni és fogadni.
Valernovics Zoltán (valernovics at feg dot hu)2007. July 19. - 12:31
Sziasztok, Minden rendben van veletek? Mikor frissül a hajónapló?
Z Magdi (pusimagdi at citromail dot hu)2007. July 15. - 16:06
Sziasztok! Szuper volt az unokatestvér találkozó, csak kár, hogy Ti nem voltatok ott.Hallottam az interjudat a rádióban, szuper volt! Remélem minden rendbe, jó szelet! Puszi Magdi.
vaszil (pier at freemail dot hu)2007. July 14. - 11:11
grand kapitany gyermekeit messze flulmuloan irtok! :) tuti szuperul elveztem amikor reszletezve irtad az ejszakai orseget Eva, zsenialis volt az alom leirasa Geza, es most teljesen kivagyok, hogy varnom kell a folytatast: vajon mit lathattatok mikor kileptetek...? :) nagy orulunk, hogy megerkeztetek. olelunk Titeket, vaszilek
MarikaH (marika98 at shaw dot ca)2007. July 11. - 23:47
Helloka, minden jot kivanok Kanada nyugati partjarol, majdnem mindennap olvasgatlak benneteket, es elvezem a gyonyoru fotokat. Koszi szepen; M
Monostori Ervin (ervin at monostori dot hu)2007. July 07. - 11:31
Szia Géza!Most értem haza a Vörös tengerről, és azonnal utánanéztem hogy haladtok.A Canon EOS 350D kezelési utasítása a következőt írja a 99-es hibakódra: \"Vegye ki, majd tegye vissza az akkumlátort.Ez a hiba olyankor fordulhat elő, ha nem Canon objektívet használ, és a fényképezőgép vagy az optika nem működik megfelelően\".
(Nekem is ez a gépem van).Jó megérkezést a világ túlsó felén!Üdv.Ervin (Monostori)
Fehér Anna (iguana dot i at freemail dot hu)2007. July 05. - 16:01
Sziasztok!
Egy ideje már figyelemmel kísérem utatok, de leginkább azóta, amióta az áramlatok összesodortak benneteket Méder Áronnal és a Carinával. Tavaly szeptemberben még az indulása előtt ismerkedtem meg velük Trogirban és Sukosanban, ahol egy lelkes csapattal egy hetes adriai túrán vettem részt Áron Édesapjának vezetésével.
Nagy örömmel olvastam a beszámolóitokat, és mindig kíváncsian várom az új kalandokat.

Jó szelet és jó szerencsét kívánok!
Anna
Kovács Péter (koksii at citromail dot hu)2007. July 02. - 11:53
Tisztelt Szabó Géza!
gratulálok az oldalhoz.
Szeretnék vásárolni egy vitorlást, de én csak a Balatonon szeretnék vitorlázni. Sajnos az ajánlott könyvek nagy része angol nyelvű és én nem beszélek angolul. Tudna nekem tanácsot adni ill. a segítségét kérem, hogy a balatoni hajózáshoz milyen szakirodalmat (típus-kikötői használat-vizsgák-egyéb) érdemes elolvasni.
egyáltalán nem értek a vitorlásokhoz, most két hete született meg a gondolat, hogy vitorlázni szeretnék. már megtanultam jó pár hajós kifejezést, de hajó ismeret nélkül nagyon nehéz. sokszor a kifejezés magyarázatát se tudom, mivel nem értek a hajókhoz.
segítségét köszönöm és további sok sikert kívánok!
egy nagyon kezdő :)

üdvözlettel: Kovács Péter
   
   

Látogatók ezen az oldalon 2009.04.13. óta:   4936716