Egyebek: Webmotor in English


A rotorman.hu webmotorja

2005 év elején készültem el a rotorman.hu új webmotorjával. A korábbi statikus oldalakat teljesen dinamikus tartalom váltotta fel. Ez azt jelenti, hogy minden egyes oldal akkor készül el a szerveren, amikor valaki megnyitja a böngészőjében.

A menűrendszer és az oldalak kapcsolódás egy MySQL adatbázisban van eltárolva. Ezáltal ha kiegészítem egy oldallal a honlapot, elég megadni az adatbázisban, hogy hova szeretném illeszteni, és a menü attól kezdődően automatikusan magába foglalja. A gombokra is, amelyeket körben látsz, most, futásidőben kerültek fel a feliratok.

Az online hajónapló 100%-ban szintén egy adatbázisból érkezik. Így lehetővé vált, hogy hajózás közben mindössze egy email, SMS vagy MMS segítségével el tudom küldeni, hogy mi történik velünk, és pár perc átfutási idő után ez már látszódik is a hajónaplóban! A miniatűr képek automatikusan generálódnak, az oldal tördelése, a képek elhelyezése a szövegben teljesen automatikus. Például itt.

Újdonságok

Az adatbázis jellegből adódik, hogy újabb, látványos elemekkel egészült ki a honlapom, például:

  • A legénységem egy tagjára kattintva megjelennek azok az utazások, amelyeken az illető részt vett. Például: Péter Attila.
  • Hasonlóan egy oldalon megjelenik az összes eddigi hajóstársam
  • Ezentúl lehet a hajónak menet közben a honlapon keresztül lehet üzenetet küldeni
  • Minden utazásnak van saját vendégkönyve
  • A főoldalon egy térkép látható, hogy mi a hajóm utolsó ismert helyzete. A hajóba épített navigációs számítógép egy SMS-sel megadott időközönként automatikusan tudja frissíteni a térképet
  • Hamarosan a hajó összes műszere által rögzített érték és a hajónapló bejegyzései (pld. szélírány, tenger állapota stb.) is láthatóak lesznek, a jelenlegi állapottól akár évekig visszamenőleg
  • Az egész weboldal mobiltelefonról is vezérelhető, SMS-ek segítségével
  • Végre felkerültek a honlapra a kedvenc háttérképeim. Már régóta fel akartam tenni őket, de az ezzel járó sok munka miatt mindíg volt fontosabb dolgom. Az új motornak köszönhetően feltöltés után minden menű, előnézet, különbőző képernyőmérethez a különbőző képfájlok automatikusan elkészülnek.
  • Az hajó és az honlap digitális kapcsolatáról részletesen is olvashatsz a RotoTrans oldalon.
  • Az egyes utazásoknál a képsorozatok külön képnézegetőben is végignézhetők, nem csak külön-külön.

Persze a fejlesztés méreteiből adódik, hogy a valószínűleg pár gyerekhiba még elő fog jönni, de az oldal ezekről jelentést küld számomra, úgyhogy ezek kijavítása nem sokat fog várni magára.

Látogatók ezen az oldalon 2009.04.13. óta:   5013752